FR EN DE
Breendonk II

Na de bevrijding op 4 september 1944 doet het Fort dienst als gevangenis voor collaborateurs en wordt het Breendonk II. In een eerste fase worden de “incivieken” er opgesloten door de plaatselijke weerstanders. In die periode gaan de bewakers zich wel te buiten aan excessen, zoals de beruchte tante Jeanne, de sadistische Jeanne Hoekmans, die de vrouwelijke gevangenen kaal scheert, ze uitkleedt en hun borsten beschildert met hakenkruisen.

De verhalen die de ronde deden over het nazikamp, de cellen, de folterkamer, … voeden de wraakgevoelens. Het wordt een zware taak om met zekerheid te achterhalen hoeveel gevangenen er mishandeld werden, in hoever die mishandelingen al dan niet hebben geleid tot de dood van sommigen onder hen en wie daar meer bepaald aansprakelijk voor was.

Op 17 oktober 1944 beveelt de minister van Justitie de evacuatie van het Fort en worden de gevangenen overgebracht naar de Dossin-kazerne te Mechelen. Daarna wordt Breendonk een officieel interneringscentrum van de Belgische Staat totdat het tot Nationaal Gedenkteken wordt uitgeroepen bij wet van 19 augustus 1947.

Actualiteit

Algemeen
Morgen
Vandaag
Gisteren

Bezoek aan het Gedenkteken

Wie zijn we
Het Gedenkteken
Geschiedenis
Virtueel bezoek (360░)
De kunstenaars

Frequently Asked Questions

Geschiedenis
Praktisch
Plan van het fort

Algemene inlichtingen

Openingsuren
Bereikbaarheid
Inkomprijzen
Begeleid bezoek
Restaurant
Fotograferen
Reglement van het bezoek

Leerkrachtenhoek

Inleiding
Praktische gegevens
Infrastructuur
De audiovisuele getuigenissen
Interactieve zaal
Gedenkboek
Plan van het parcours
Pedagogisch dossier
Seminaries
Bibliografie

Contacten en links

Guestbook
Contacteer ons
Links

Online reservering

Seminaries

Fototheek